Βοθρολύματα στο ποτήρι μας

Ο σιωπών δοκεί συναινείν

(όποιος σιωπά είναι συνένοχος)

Ως πότε η σιωπή μας θα είναι χρυσός για τους λίγους και καταστροφή για τους περισσότερους, ως πότε θα παρακολουθούμε αδιάφοροι τους άλλους να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, ως πότε δε θα μιλάμε, θα σκύβουμε συγκαταβατικά το κεφάλι και θα καταπίνουμε την οργή μας;

Οργή προκάλεσαν στους περισσότερους, όσα διαδραματίστηκαν στο τοπικό συμβούλιο -Σάββατο 25/6/2011- με το θέμα των βοθρολυμάτων. Την προειδοποίηση ότι άλλα ψέματα και υπεκφυγές για το συγκεκριμένο θέμα δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε την αγνόησαν. Το δούλεμα -από τα λίγα που είδαμε και ακούσαμε (αλλά πολλά καταλάβαμε)- συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.

Κύριοι δεν πάει πια μέσα από τις λέξεις η υπόθεση. Και η υπόθεση της υγείας των κατοίκων, η υπόθεση περιβάλλον, ποιότητα ζωής, η υπόθεση δυσφήμισης του τόπου μας είναι πολύ σοβαρές για να αντιμετωπίζονται με τέτοια ηλιθιότητα, ελαφρότητα και ανευθυνότητα.

Ξέρουμε ότι κάποιοι ερμηνεύουν διαφορετικά τη λέξη ανάπτυξη. Ανάπτυξη = κέρδος με όποιο κόστος για το περιβάλλον και επομένως αφού όλα είναι αλληλένδετα, για την υγεία τη δική μας, τη δική τους των παιδιών μας.

Ο καιρός περνά και το θέμα εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου τρικάκια, που και κανέναν πια δεν πείθουν και προκαλούν τα ειρωνικά σχόλια των συγχωριανών μας.

Τοποθέτηση π.χ. λαμαρινών στις σχάρες των όμβριων στην πλατεία, για τον περιορισμό της βρόμας, (γλάστρα με βασιλικό θα ήταν πιο όμορφο), ανακοινώσεις στα μαγαζιά που παρακαλούν τους άτακτους να συμμορφωθούν… Θυμίζουν στρουθοκάμηλο τέτοιες κινήσεις.

Και φτάνουμε στο Σάββατο 25/6. Ένα τοπικό συμβούλιο που περισσότερο θύμιζε θέατρο του παραλόγου. Τι να θυμηθεί κανείς και τι να λησμονήσει. Προσκεκλημένος, εκπρόσωπος της εταιρείας, που πριν από 4 χρόνια ανέλαβε να βρει με ρομποτική κάμερα τα σημεία απ όπου ρίχνονται τα λύματα στους αγωγούς όμβριων. Τα cd που προβλήθηκαν τίποτα δεν έδειξαν και μάλιστα τα cd ήταν 3, αλλά το ένα που ίσως θα μας διαφώτιζε έχει χαθεί, ότι τίποτα δε θυμάται μας είπε, ότι δε μπορεί να μιλήσει ενώ γνωρίζει είπε λίγο αργότερα, ότι ο πεθερός του έκανε την εργασία, ότι η επιχείρηση έγινε σιωπηρά για να πιαστούν οι ένοχοι στον ύπνο. Καταλάβαμε. Αρχείο άφαντο, στοιχείο ουδέν. Ένα ολόκληρο χωριό πιάστηκε στον ύπνο και στον ύπνο παραμένει για αρκετά χρόνια.

Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι για την εργασία εκείνη τσίμπησαν 9000 ευρώ. Με απευθείας ανάθεση δίνουν αυτές τις δουλειές. Και τι έκαναν, μια τρύπα στο νερό. Και αν επαναληφθεί η επιχείρηση για να βρεθεί μια άκρη, θέλουν άλλα 1000 ευρώ.

Η δουλειά βρομάει περισσότερο απ όλους τους βόθρους του χωριού μας και σε κάποιες οργισμένες αντιδράσεις, η απάντηση είναι γνωστή. Εντάξει φταίνε κάποιοι, αλλά που να βρούμε άκρη, περασμένα ξεχασμένα και πάμε παρακάτω. Τίποτα δε θα πάει παρακάτω όταν οι ταφόπλακες μπαίνουν η μια πίσω απ την άλλη και κανένας δεν απολογείται και δεν τιμωρείται. Το παράνομο και το ανήθικο γίνεται ηθικό.

Και κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ακραίο να γίνουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, παράλογο είναι να έρθουμε σε ρήξη με κάποιους, γιατί θα μας κόψουν την »καλημέρα», το σωστό είναι να μην ψάχνουμε να βρούμε τι έγινε, αλλά τι θα γίνει τώρα.

Και ρωτάμε. Δεν είναι ακραία συμπεριφορά το να μας λένε κάποιοι καλημέρα και απ’ την άλλη να μας σερβίρουν χωρίς αιδώ το »σκατό τους» στο ποτήρι μας και να πίνουμε καφέ στην πλατεία με τη μύτη μας κλειστή. Και να είναι κοινό μυστικό ποιοι είναι οι ένοχοι. Δεν είναι παράλογο να παίρνει κάποιος 9000 χωρίς να κάνει τίποτα, παράλογο δεν είναι να θέλουμε στο χωριό μας -που βρομάει απ άκρη σ’ άκρη- τουρισμό;

Εξωφρενικό είναι το ότι οι τοπικοί μας άρχοντες δεν ασχολήθηκαν με το σοβαρό θέμα αποχέτευση – βιολογικός καθαρισμός, παρά ξόδεψαν πολύ χρήμα σε έργα βιτρίνας κυρίως πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, μάντρες, κτίρια πολυδάπανα (μουσείο Παπαναστάση 1.800.000, παλιό Γυμνάσιο 600.000). Κτίρια που θα ρημάξουν πριν παραδοθούν.

Παραφροσύνη δείχνουν οι αμέτρητες μελέτες που μας έμειναν αμανάτι και οι οποίες κόστισαν χιλιάδες ευρώ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο βασιλιάς δεν ήταν απλά γυμνός…

Μελέτες έχουμε για αποχέτευση και βιολογικό. Τι θα τις κάνουμε Θα μείνουν ξεχασμένες σε κάποιο συρτάρι; Η αποχέτευση -βιολογικός είναι η μόνη λύση και πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας. Ναι, αλλά ώσπου να ξεκινήσει το έργο αποχέτευση τι θα γίνει; Θα κάνουμε τα στραβά μάτια, ακούγοντας κάποιους να σφυρίζουν αδιάφορα;

Το τοπικό συμβούλιο, που θυμίζει πιο πολύ πανηγυράκι, δε φαίνεται διατεθειμένο να δώσει λύσεις. Ο Καλλικρατικός δήμος βρίσκεται μακριά και δεν είναι προσιτός στον καθένα ξεχωριστά. Επιβάλλεται πια να ενώσουμε τις φωνές μας, για να ακουστούμε εκεί μακριά. Αν περιμένουμε απ τους άλλους να κάνουν κάτι για μας, θα περιμένουμε πολύ.

Εμείς θα στεκόμαστε πάντα απέναντι στην εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης, απ’ όπου και αν προέρχεται. Δε θα αντιστεκόμαστε μόνο, όταν μοιράζουν «ανάπτυξη», «κερδοφορία», «αειφορία» για τους λίγους. Στην πράξη θα κατακτούμε την ποιότητα ζωής που μας αξίζει. Με οδηγό την οργή και την αξιοπρέπεια μας.

Απαιτούμε, λοιπόν

  • Κλείσιμο των παράνομων συνδέσεων.

  • Μόνιμη λύση με αποχέτευση και βιολογικό που να δουλεύει.

  • Καμιά αύξηση των τελών.

Καλούμε στον αγώνα όλο το χωριό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s