Δεν Πληρώνουμε τα Χαράτσια

Με ομοβροντία μέτρων απίστευτης αγριότητας, η κυβέρνηση και η Τρόικα, με τη συναίνεση από τα ΜΜΕ και από ότι πιο αντεργατικό και αντιδραστικό κυκλοφορεί στην πολιτική «πιάτσα», οδηγούν τους εργαζόμενους, το λαό, τους νέους όχι μόνο στην πτώχευση και την χρεοκοπία αλλά κυριολεκτικά στην εξαθλίωση και την εξόντωση.


Οι μόνοι για τους οποίους είναι «αναγκαία» όλα αυτά τα μέτρα, είναι οι περίφημες «αγορές», δηλαδή οι κερδοσκόποι, τοκογλύφοι, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και πλούσιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Αυτοί που απαιτούν να πεθάνουμε στην πείνα, για να μην χάσουν ούτε μισό ευρώ από τα κέρδη τους και από τα τοκογλυφικά τους δάνεια.


ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ;

 • Τα χαράτσια που μας επιβαρύνουν με εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ – ενώ δεν «βγαίνουμε» ούτε για τα στοιχειώδη;

 • Την εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά τριτοκοσμικής χώρας, την κατάρρευση κάθε κοινωνικής και δημόσιας υπηρεσίας, τα χάλια των σχολείων και των νοσοκομείων (που σε λίγο ούτε κι αυτά δεν θα υπάρχουν), επειδή η Τρόικα απαιτεί μαζικές απολύσεις-ανθρωποθυσίες των συναδέλφων μας στο Δημόσιο; Θα πέσουμε στην παγίδα ότι «άλλο αυτοί, άλλο εμείς», που μ’ αυτή μας οδήγησε το σύστημα ως τα σημερινά χάλια, κόβοντας φέτα-φέτα τα δικαιώματα όλων μας;

 • Τον εργασιακό μεσαίωνα, με την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και την επιβολή όλο και χαμηλότερων μισθών;

 • Τη μετατροπή της εκπαίδευσης, από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια, σ’ ένα μαγαζί όπου σπουδάζει μόνο όποιος έχει γεμάτο πορτοφόλι;

 • Την αλαζονεία της κυβέρνησης και των πολιτικών της φίλων, των δημοσιογράφων σε διατεταγμένη υπηρεσία στα ΜΜΕ, που βρίζουν για «τεμπέληδες», «προνομιούχους» και «συντεχνίες» όλη την κοινωνία, από τους νέους μέχρι τους εργαζόμενους και τους ταξιτζήδες. Την αλαζονεία αυτών που στριγγλίζουν να χάσουμε τα πάντα για να σωθεί το σύστημα και τα προνόμιά τους;

 • Τη σύγχρονη χούντα που έχει επιβληθεί, με τα ΜΑΤ να πνίγουν στα δακρυγόνα κάθε κινητοποίηση, να συλλαμβάνουν κόσμο στο σωρό; Με τα σωματεία να σέρνονται διαρκώς σε εισαγγελείς και δικαστήρια;

Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε σαν δούλοι, αν θέλουμε να μπορούμε να κοιτάμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας στα μάτια, μία μόνο μπορεί να είναι η απάντησή μας: ΤΕΛΟΣ ΠΙΑ ΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ, για το χρέος τους, το Ευρώ τους, τα κεφάλαια και τα κέρδη τους. Είμαστε εργαζόμενοι που παράγουμε τον πλούτο, άνεργοι που παλεύουμε για να ζήσουμε, συνταξιούχοι που έχουν δουλέψει σκληρά για δεκαετίες, νέοι που έχουν δικαίωμα στο μέλλον, ελεύθεροι επαγγελματίες που κλείνουν τα καταστήματά τους. Έχουμε δικαίωμα να ορίζουμε τις ζωές μας, όχι να μας τσαλαπατά αυτή η σύγχρονη χούντα. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, θέλουμε να έχουμε δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, κοινωνική ασφάλιση. Σ’ αυτούς που δεν τους νοιάζει αν θα έχουμε ρεύμα για να μπορούμε να ζήσουμε, αν θα υπάρχουν βιβλία στα σχολεία, αν θα υπάρχει γιατρός στα νοσοκομεία, να τους πούμε ότι δεν θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να σώσουμε τις τράπεζες.

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ:

 • Για να επιβάλλουμε τη διαγραφή του χρέους – πριν οι απαιτήσεις των δανειστών «διαγράψει» οριστικά την κοινωνία και τη μετατρέψουν σε σωρό ερειπίων. Αρκετά άρμεξαν πια τραπεζίτες και τοκογλύφοι.

 • Για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα, μαζί με κάθε επίδοξο συνεχιστή αυτής της πολιτική.

 • Για να επιβάλλουμε την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, σε ασφάλιση, παιδεία, υγεία – ενάντια στη λογική και στο σύστημα του κέρδους.

 • Με τη δική μας οργάνωση και ξεσηκωμό παντού, στα σωματεία και στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στις πλατείες. Για να μη μείνει κανείς μόνος του απέναντι σε κατασχέσεις, κόψιμο ρεύματος, καταστολή, ανέχεια.

 

«Πρακτικές» οδηγίες για τα χαράτσια

 • Για την «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης»

Το ποσό του πολυεκκαθαριστικού γίνεται ληξιπρόθεσμο χρέος την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής και επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Το μέγιστο ποσοστό προσαύξησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 200% της αρχικής οφειλής. Μέχρι 5.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα.

Από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής η εφορία δεν χορηγεί φορολογική ενημερότητα. Γι’ αυτό όποιος χρειάζεται ή θα χρειαστεί άμεσα φορολογική ενημερότητα, μπορεί να πάρει πριν τις 30/9 από το www.gsis.gr. Η φορολογική ενημερότητα ισχύει για 1-12 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση.

Εκτός από την αποστολή των ειδοποιητηρίων, που είναι μια τυπική και εύκολη διαδικασία, ο φορολογικός μηχανισμός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων. Πρακτικά, η λήψη μέτρων σε βάρος ενός μαζικού κινήματος άρνησης πληρωμής είναι αδύνατη για την ώρα. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μπορεί κάποιος να κάνει προσφυγή μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοση του σημειώματος, η άσκηση όμως της προσφυγής δεν αναστέλλει την είσπραξη των οφειλομένων. Όταν θα φτάσει να δικαστεί ή θα τους έχουμε ανατρέψει ή θα έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα!

Αποφύγετε τους «επιτήδειους» που ζητάνε για νομικές προσφυγές 60 ευρώ το κεφάλι.

Οποιαδήποτε νομική διεκδίκηση είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και μπορεί να είναι και ανεπιτυχής, μόνη σίγουρη λύση μπορεί να είναι η δυναμική που αναπτύσσεται από κινήσεις πολιτών και σωματεία για την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μια λύση έχουν: Να δώσουν οργανωμένα τη μάχη της άρνησης πληρωμής με όρους ταξικής αξιοπρέπειας και ταξικής αλληλεγγύης.

Κάθε αγώνας έχει και κάποιες θυσίες. Δεν θα φοβηθούμε την προσαύξηση του 1% το μήνα (πχ 3 ευρώ εάν είναι 300 ευρώ η δόση), τη στιγμή που κινδυνεύει η ζωή η δική μας και των παιδιών μας. Μπορούμε να περιμένουμε να δούμε αν η αντίστασή μας φέρνει αποτέλεσμα. Είναι ώρα για αποφασιστική και οργανωμένη πάλη.

 • Για το ειδικό τέλος ακινήτων

Στη ΔΕΗ δεν κόβουν το ρεύμα αν δεν πληρωθεί ο πρώτος λογαριασμός που θα έχει την πρώτη δόση από το χαράτσι. Αυτό πιθανώς θα γίνει όταν περάσει η προθεσμία του επόμενου ανεξόφλητου λογαριασμού (που θα έχει τη δεύτερη δόση), και αφού στείλουν σχετική ειδοποίηση, δηλαδή Γενάρη 2012.

Ήδη πριν από τα χαράτσια είχαν εκδοθεί εντολές διακοπής για 1.160.000 καταναλωτές της ΔΕΗ, λόγω αδυναμίας πληρωμής, από τις οποίες έχουν εκτελεστεί 254.000.

Μια μαζική αντίσταση στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ φέρνει μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση και στην ίδια τη ΔΕΗ, η οποία δεν θα εισπράττει ούτε το αντίτιμο του ρεύματος. Το ρεύμα το κόβουν είτε εργαζόμενοι της ΔΕΗ είτε κυρίως συνεργεία ιδιωτών εργολάβων. Το πρόγραμμα όμως για τις διακοπές το βγάζουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Ένα κίνημα που θα είχε σκοπό και την προστασία όσων δεν πληρώνουν θα μπορούσε να παίρνει από ΔΕΗ το πρόγραμμα διακοπών και να «περιμένει» το συνεργείο που θα πήγαινε να κόψει το ρεύμα. Υπάρχει και η περίπτωση του μπλοκαρίσματος από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ της διακοπής του ρεύματος (υπάρχει σχετική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ).

Δεν «αδειάζουμε» όσους δεν έχουν να πληρώσουν, αναζητώντας μια καλύτερη ατομική λύση. Η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες αυταπάτες.

Advertisements

One thought on “Δεν Πληρώνουμε τα Χαράτσια

 1. εμπρος συντροφοι!χρειαζομαστε τετοιους συνεχιστες του εαμ ελας πελοπονησου κ του θ.κολοκοτρωνη.
  δεν πληρωνουμε.αγωνιζομαστε.θα νικησουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s