Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)

Το κείμενο που ακολουθεί θα δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας «Λεβίδι» που εκδίδει ο Φιλοτεχνικός Σύλλογος Λεβιδίου:

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη μια προσπάθεια να πειστούμε ότι θα μας ωφελήσει να μετατραπεί η Περιφέρεια μας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ). Ο εκλεγμένος με τη στήριξη του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ έφερε το θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μες στο Δεκέμβρη και πήρε έγκριση για «διερεύνηση» του θέματος.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν πολίτες από την Αργολίδα και την Αρκαδία σε παράσταση διαμαρτυρίας, ανάμεσά τους και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Λεβιδίου. Οι συναγωνιστές μας από την Αργολίδα ύψωσαν πανό κατά της ΕΟΖ, πήραν το λόγο και εξήγησαν τη θέση τους και ένωσαν τη φωνή τους με εμάς σε συνθήματα ενάντια στη βαρβαρότητα που μας επιβάλουν.

Δε γνωρίζουμε αν ο κ. Τατούλης είχε σκοπό να ζητήσει «διερεύνηση» του θέματος ή αν ήθελε να πάρει τελεσίδικη απόφαση για μετατροπή της Περιφέρειας σε ΕΟΖ και λύγισε κάτω από την πίεση του δίκαιου αγώνα μας. Αυτό που ξέρουμε, από την εφαρμογή σε άλλα κράτη, είναι ότι ΕΟΖ σημαίνει:

  • Δε θα ισχύει η ελληνική και η ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που θα έρθουν να «επενδύσουν». Δε θα υπάρχουν κατώτεροι μισθοί, άδειες, ασφαλιστικές εισφορές, αποζημίωση απόλυσης, ωράριο. Ο εργασιακός μεσαίωνας βαθαίνει.

  • Δε θα έχει κανένα όφελος το κράτος αφού θα υπάρχει μηδενική φορολογία για τις εταιρείες και μηδενικοί δασμοί στα προϊόντα που διακινούνται.

  • Οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζόμενων εκτός ΕΟΖ θα συμπιέζονται διαρκώς συμπαρασυρόμενοι από την εντός ΕΟΖ κατάσταση.

  • Η διασύνδεσή με την τοπική αγορά και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες είναι ανύπαρκτη όπου έχει δημιουργηθεί ΕΟΖ. Εξάλλου, η πτώση της κατανάλωσης λόγω των ολοένα και μικρότερων μισθών θα φέρει πολλά «λουκέτα».

  • Τα κονδύλια των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ θα τα απορροφήσουν οι εταιρίες που θα έρθουν να “επενδύσουν”. Δηλαδή χωρίς δικά τους κεφάλαια αλλά με τις επιχορηγήσεις της ΕΕ που είναι λεφτά δικά μας πληρωμένα μέσω φόρων, προστίμων στη χώρα μας, κλπ.

  • Οι μόνοι κερδισμένοι τελικά είναι μεγάλες πολυεθνικές που κάνουν κουμάντο στα εργοστάσιά που θα ανοίξουν στο φορολογικό «παράδεισο» όπου μπορούν να εκμεταλλεύονται την εργασία οποιουδήποτε χωρίς περιορισμό.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό το σχέδιο. Με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας αν και όποτε ξανασυζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο κυρίως. Και από αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει.

Είναι επίσης δεδομένο ότι θα αντισταθούμε όχι για να υπερασπιστούμε τη σημερινή κατάσταση άλλα γιατί δεν πάει άλλο. Τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται ήδη και χωρίς ΕΟΖ. Νόμοι που διασφάλιζαν εργατικές κατακτήσεις αιώνων καταργήθηκαν ή μετατράπηκαν σε αντεργατική κατεύθυνση (συλλογικές συμβάσεις, ωράριο, απολύσεις, κατώτεροι μισθοί, επιδόματα) και η επίθεση συνεχίζεται. Αλλά και εργοδότες που δεν τηρούν τη νομοθεσία υπάρχουν έτσι κι αλλιώς (που δε δίνουν δώρο εορτών, που δεν πληρώνουν μισθούς ή ασφαλιστικές εισφορές, κλπ).

Επομένως ο αγώνας ενάντια στις ΕΟΖ πρέπει να είναι κομβικό σημείο του αγώνα ενάντια στην βαρβαρότητα του συστήματος προς τον κόσμο που πραγματικά παράγει τον πλούτο. Και απέναντι σε όσους κλέβουν από εμάς για να συνεχίσουν να πλουτίζουν. Γιατί οι λίγοι θέλουν να διατηρήσουν τα υψηλά ποσοστά κέρδους εις βάρος των πολλών. Δε μοιραστήκαμε όμως τα κέρδη τους τόσα χρόνια. Να μη μοιραστούμε και τις ζημιές τους.

Το «δεν πάει άλλο» πρέπει να γίνει «να πάει αλλιώς». Τον πλούτο να καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν και όχι να τον κλέβουν οι πολυεθνικοί και ντόπιοι εκμεταλλευτές. Η δουλειά να γίνει δημιουργία, κατανόηση της παραγωγής, γνώση των αναγκών της κοινωνίας και όχι κολαστήριο.

Σε τέτοια μονοπάτια συνεχίζουμε να αναζητούμε, χωρίς έτοιμες συνταγές από «γκουρού» ή από το παρελθόν. Και οι αγώνες μας είναι στιγμές από ένα μέλλον που θα βαδίζουμε με το κεφάλι ψηλά, για να μας το σημαδεύει με αξιοπρέπεια ο ήλιος.

Η πάλη για καμία ΕΟΖ ποτέ και πουθενά είναι μια στιγμή αυτού του αγώνα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s